Kirurgjia endoskopike e sinuseve paranazale

Pacientët që paraqesin simptoma të obstruksionit të hundës me hipozim / anozinë (vështirësi në perceptimin e aromave), rhinorrhea purulente, gërhitjes dhe frymëmarrje me gojë të detyruar, dhimbja e kokës rrënjësore duhet t'i nënshtrohet një vlerësimi të kujdesshëm të otorinolaringologjisë. Gjatë kësaj vizite duhet të kryhet një vlerësim endoskopik i kaviteteve të hundës me një fibroskopi fleksibël. Ekzaminimi duhet të kryhet pas një spastrimi të plotë të kaviteteve të hundës me zgjidhje fiziologjike që synon heqjen e sekrecioneve të ashpra, të tjerat hiqen me aspirimin e drejtpërdrejtë të disa zonave "kyçe" të dëmtimit të hundës, në veçanti "rrethi i mesit të mishit" . Në këtë nivel, në fakt, sinuset maxillare dhe qelizat ethmoide të pasme, shpesh të përfshira në sinusit të fibrozës cistike, ikin. Nga shenjat endoskopike të sinusit kronik, polipoza hundës ose mucocele e dyshuar janë vendimtare në këshill për të kryer një hetim CT të sinuseve paranazale (pa mesme kontrasti).

Bazuar në këtë studim radiologjik dhe në gjetjet e rinokifibroskopisë, një indikacion i jepet një ndërhyrje endoskopike në sinuset paranazale: ESS (kirurgji endoskopike të sinusit). Kjo ndërhyrje (e definuar në mënyrë të pahijshme si "zbrazje e gjinjve") përfshin heqjen e disa pjesëve të vogla të kockave të dëmtuara të hundës ose të bëra anormale nga vetë patologjia, të cilat mund të shkaktojnë pengesë mekanike për kullimin e sekrecioneve të hundës. Në fakt, nëse marrim parasysh dendësinë e rritur të sekrecioneve ekzokrile që ndodhin pas këtyre ndryshimeve strukturore hundore, ne kuptojmë se në këtë patologji ka një predispozicion natyror për sinusit kronik dhe për patologjitë e hundës. Nën një vizion video të kujdesshëm, kirurg ENT vazhdon të hap sinuset paranasale duke rritur ventilimin e këtyre strukturave. Në këtë mënyrë infeksioni është gjithashtu i kontrolluar më mirë. Në përgjithësi kjo ndërhyrje është planifikuar me një indikacion të përbashkët ndërmjet pediatrit / specialistit të qendrës FC dhe otolaringologist, i cili ka për qëllim të përcaktojë nevojën reale të ndërhyrjes në lidhje me kushtet e përgjithshme të pacientit. Hospitalizimi është në Qendrën tonë të planifikuar një javë para operacionit për të përgatitur pacientin me terapi antibiotike intravenoze dhe fizioterapi të frymëmarrjes. Kujdesi postoperativ i ENT gjithashtu do të jetë thelbësor me medikamentet dhe larjen e hundës të themeluar herë pas here.

Vendos një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë të shënuara *