Kolla te fëmijët

Kollitja te fëmijët është një problem shumë i zakonshëm.

Është vlerësuar se të paktën 30% e fëmijëve në mënyrë të përsëritur marrin produkte të trajtimit të kollitjes në dimër.

Bazuar në fillimin e saj, ajo dallon midis një kollë akute dhe një kollë kronike ose përsëritëse.

KRONIKE OSE E VAZHDUESHME

Prindërit shpesh tregojnë për kollitet, madje edhe për periudha shumë të gjata.

Në të vërtetë, kollitja e bezdisshme kryesisht prek fëmijët e kopshtit, të cilët janë veçanërisht të hapur ndaj viruseve të dimrit, të cilat shkaktojnë inflamacion të strukturave faring-trake (faring-laringo-trakeitis).

Bazuar në karakteristikat e tij, del jashtë

 • Kollë e thatë pa prodhim të mukusit
 • Kollë e yndyrshme me prodhim të bollshëm të mukusit

Në mesin e faktorëve të prirur për një ndjeshmëri ndaj kollës duhet të merret parasysh ndotja e ajrit nga grimcat e imta; sigurisht që fëmijët e qytetit, të cilët jetojnë në kontekste veçanërisht të ndotura dhe që marrin frymë me cilësi të dobët, me të njëjtat faktorë rreziku, janë më të pafavorizuara.

Kollë, siç është përmendur tashmë, është simptoma e patologjis por nuk është vetë patologjia.

Le të shohim se cilat variabla duhet të merren parasysh në pacientët me kronike ose periodike

Në kollitjet kronike ato duhet të merren parasysh

 • Prania e një patologjie alergjike
 • Azma
 • Hipertensioni i Receptorëve të Kollës (SIRT) për shkak të mbinxehjes së sensorëve trakeobrosteal.
 • Sinus-bronkial Sindrome Kollë (kollë për shkak të sinusit)
 • Sindromi i refluksit gastro-ezofageal (GERD)
 • Kollitet nga bronkit kronik

Duke pasur parasysh se kollitja është vetëm simptomë e një sëmundjeje, që të ketë perspektiva të mira të suksesit tek fëmijët që paraqesin kollitet kronike dhe përsëritëse, duhet të shmangin terapitë gjenerike (siç janë shurupet qetësuese të kollës) duke u përpjekur të identifikojnë shkakun e problemit dhe pastaj ta trajtojnë atë në një mënyrë specifike.

Në përgjithësi, duhet të mbahet mend se një parandalim i mirë i shënjestruar i dimrit, që është i përshtatshëm për gjendjen e fëmijës së vetme (prania e adenoiditit, sinozit, rinitit kronik), me siguri do të ndihmojë në zbutjen e shumicës së kollës së dimrit.

KOLLE E THATE

Kriza e papritur e kollës mund të shfaqet në një mënyrë të dhunshme dhe të papritur, duke shkaktuar shqetësim të madh në prindërit.

Si të sillemi:

 • Në rast të një kollitje, mos përdorni qetësues kollë për çfarëdo arsye. Droga të tilla e frenojnë refleksin nervor dhe e bëjnë simptomën të zhduket, megjithatë, mungesa e dëbimit të gëlbazës nga mushkëritë mund të shkaktojë lehtësisht një stanjacion, i cili kulmon me një shpërthim shumë të rrezikshëm të bronkopneumonisë.

 • Mos i jepni doza të tepërta të mucolytics sepse, duke tejkaluar një nivel të caktuar, fluidizimi i gëlbazës rrit volumin e saj duke krijuar probleme të mëtejshme mekanike.

   

 • Në kollë të thatë, mos thithni me vajra aromatike të cilat, sidomos tek fëmijët e vegjël, mund të shkaktojnë reaksione të forta bronchospastic dhe për këtë arsye vështirësi serioze në frymëmarrje.
 • Qetëso fëmijën.

 • Le të marrë frymë në avujt e thjeshtë të ujit.

 • Mos e shtrini atë, por mbani atë në krahët tuaj ose gjysmë të ulur, për të shmangur bllokimet e mushkërive

 • Lironi hundën nga sekrecionet duke u përpjekur të zgjedh frymëmarrjen fiziologjike.

Nëse kollitja vazhdon për disa ditë, do të jetë e këshillueshme që foshnja të kontrollohet për të përjashtuar proceset kryesore infektive.

Vendos një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë të shënuara *