Trajtimi kirurgjik për gërhitjen dhe apnenë e gjumit

Qëllimi i shumicës së operacioneve për problemet e frymëmarrjes është zgjerimi i rrugëve të frymëmarrjes. Kjo bëhet duke marrë ose zvogëluar indin e tepërt kur goja bashkohet me fytin. Operacioni i hundës dhe nofullës mund të ndihmojë në korrigjimin e problemeve të hundës ose nofullës që kontribuojnë në gërhitjen dhe apnenë. Më poshtë përshkruhen procedurat që mund të rekomandohen për ju.

UPPP (Uvulopalatopharyngoplasty)

Kjo është procedura më e zakonshme kirurgjike për apnea e gjumit. Ajo zvogëlon qiellëzën e butë dhe dërçikthin, dhe heq bajamet dhe inde të tjera. Është operacioni i madh që bëhet në spital. Shumica e njerëzve shkojnë në shtëpi brenda 24 orëve.

Rreziqet dhe komplikimet e UPPP.

Komplikimet janë të pazakonta me këtë procedurë, por mund të përfshijnë:

 • Gjakderdhje
 • Dhimbje e fytit
 • Dhëmbëzim
 • Fjalë hundore
 • Ndjenja e rreme që diçka është në fyt
 • Lëngjet nganjëherë shkojnë në hundë kur gëlltiten

LAUP (Uvulopalatoplasty me ndihmën e laserit)

Kjo procedurë ndihmon në lehtësimin e gërhitjes. Mjeku përdor valët e radios për të zvogëluar madhësinë e kockës së hundës ose dërçikthit, indeve të afërta, dhe nganjëherë pjesën e mbrapme të gjuhës.

Rreziqet dhe komplikimet e RFA.

 • Ulçera e gojës
 • Dhimbje nervore
 • Ënjtje në rrugët e frymëmarrjes
 • Xhepi i qelbës (abscesi) në gjuhë

 

Kirurgjia e hundës.

Problemet në hundë mund të bëjnë gërhitjen ose apnea e gjumit më keq. Ata gjithashtu mund të bëjnë CPAP (një trajtim i përbashkët për gërhitjen dhe apnea e gjumit) më e vështirë për t'u përdorur. Nëse bllokimet në hundë janë të rënda, operacioni mund të përmirësojë rrjedhën e ajrit. Mund të zvogëlojë madhësinë e turbinave, të rregullojë një seksion të devijuar dhe të hiqni çdo polip (mbipeshë e rreshtimit të sinusit).

Rreziqet dhe komplikimet e kirurgjisë së hundës.

 • Shenja të zeza
 • Gjakderdhje
 • Dëmtimi ose përsëritje e septumit
 • Tharje në hundë

Operacioni nofullës

Në disa raste, nofulla nuk shërohet në pozicionin e dëshiruar. Mjeku mund t'ju tregojë më shumë për këtë. Komplikime të tjera të mundshme përfshijnë:

 • Humbja e dhëmbëve ose nevoja për trajtim ortodontik për të rindërtuar dhëmbët.
 • Humbja e ndjenjës në nofulla ose në dhëmbë.
 • Ndryshimi në pamjen e fytyrës.