Terapi antibiotike

Antibiotikët janë droga jashtëzakonisht të fuqishme që, nëse përdoren me mençuri, janë thelbësore për zgjidhjen e proceseve të ndryshme të sëmundjes dhe shpëtimin e jetës, siç demostron eksperienca jonë e përditshme në spital. Megjithatë, për disa vite tani Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar kundër abuzimit të terapisë antibiotike.

Abuzimi mund të përkufizohet si përdorim i papërshtatshëm që dëmton si pacientin duke marrë drogën dhe komunitetin. Problemi i keqpërdorimit të trajtimeve antibiotike është kaq i ditës saqë i frikëson vëmendjen e organeve të shtypit në një mënyrë gjithnjë e më të habitshme.

ASPEKTET E QËNDRUESHME TË PACIENTIT

Problemi i parë ka të bëjë me përdorimin e gabuar: kushtet më të zakonshme akute të dimrit, të tilla si sindromat e gripit, faringjit, otitis, grykët dhe rhinitis, janë virale (ndërmjet 50-70% të rasteve) dhe si të tilla ato absolutisht nuk i përgjigjen përdorimi i antibiotikut. Problemi i dytë është përdorimi i përsëritur që shkakton germat të bëhen "rezistente", mund ta bëjnë pacientin alergjik ndaj shumë familjeve të antibiotikëve, të shkaktojnë dëmtime të mëlçisë ose veshkave ose komplikime të tjera më të rënda.

Studimet e fundit gjithashtu dyshojnë se rritja e dhunshme e sëmundjeve alergjike në fëmijët në vendet e industrializuara është për shkak të ndikimit negativ të antibiotikëve në florën bakteriale të zorrëve në vitet e para të jetës, një efekt i definuar si DISIBIZIONI INTESTINAL. DISIBIZIONI është për shkak të shkatërrimit të baktereve "të mira" që popullojnë zorrën tonë nga antibiotikët. Kjo pasohet nga përhapja e baktereve dhe kërpudhave agresive që fillojnë të prodhojnë substanca toksike (amoniak, indol, kuti, fenol, acid tartarik), duke rezultuar në një lloj "helmimi brenda" të organizmit, me mbingarkesë të sistemit të mëlçisë që manifestohet me lodhje, ulje të performancës dhe depresion të sistemit imunitar MALT. Mosfunksionimi i MALT përfshin një rënie të dhunshme të imunitetit, sidomos tek fëmijët, duke i predispozituar ato në infeksione të përsëritura dhe duke filluar nga një vëzhgim i zakonshëm i CIRCOLO VIZIOUS (sëmundje antibiotike-antibiotike) në klinikat tona ku pacientët e vegjël arrijnë me tregime prej 6-8 ose më shumë cikle antibiotike një vit.

ASPEKTE KRYESORE TË KOLEKTIVITETIT

Në dekadat e fundit, keqpërdorimi i antibiotikëve ka shkaktuar dëme të mëdha për shoqërinë dhe për këtë për të gjithë ne. Qeveritë kombëtare shpenzojnë numër të madh për administrimin e barnave të papërshtatshme, shuma që peshojnë në buxhetet shëndetësore në mbarë botën. Përveç kësaj, përdorimi i tepruar i terapive antibiotike ka çuar në përzgjedhjen e mikrobeve rezistente, prandaj sot shumë antibiotikë shumë të efektshëm në vitet '80 nuk mund ta kryejnë punën e tyre, pasi bakteret kanë mësuar të rezistojnë veprimin e tyre dhe kjo mund të kushtojë jetën e njerëzve !

Në dritën e asaj që kemi parë, po bëhet gjithnjë e më e qartë se një rivlerësim i përdorimit të trajtimeve antibiotike është i domosdoshëm si për të ruajtur për komunitetin një armë esenciale në rast nevoje dhe për të mbrojtur shëndetin e pacientëve për të cilët janë të papërshtatshëm administrata krijon dëme pa bërë përfitimet e pritshme.

Cila është marrëdhënia ndërmjet virusit, baktereve dhe antibiotikut?

Virusi është forma më e thjeshtë e jetës. Ajo përgjon brenda qelizave dhe riprodhohet me mekanizmat që nuk janë të shqetësuar nga ndonjë antibiotik. Bakteret, me pak përjashtime, mbeten jashtë qelizave tona dhe i sulmojnë ato. Për të na sulmuar ata duhet të shumëfishohen duke marrë substanca të nevojshme për përsëritjen e tyre. Antibiotikët mund të ndërhyjnë në këtë fazë duke shkaktuar shkatërrimin e mikrobeve.

Nëse kam ethe, duhet të marr menjëherë antibiotikën?

Siç thashë, do të ishte mirë të prisni. Nëse simptomat priren të vazhdojnë, do të ishte mirë të konsultoheni me mjekun apo specialistin tuaj dhe të vlerësoni zgjedhjen për të bërë, duke kujtuar se mbi 60% e sëmundjeve infektive të dimrit janë virale.

Fëmija im është alergjik. A ka ndonjë masë paraprake të veçantë për t'u marrë?

Trupi i allergistit është veçanërisht i ndjeshëm ndaj çdo substance të re me të cilën ajo vjen në kontakt. Pacienti alergjik ka më shumë të ngjarë që një tjetër të zhvillojë një alergji ndaj një antibiotiku dhe, në këtë rast, ai kurrë nuk do të jetë në gjendje ta marrë atë përsëri, edhe nëse është e nevojshme.

Vendos një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë të shënuara *