Trauma Akustike

Veshi mund të dëmtohet nga tingujt shumë të fuqishëm, të cilat mund të çojnë në humbjen e dëgjimit.

Në thelb dallon midis një traume akustike "kronike" dhe një trauma akustike "akute".

Trauma akustike kronike është një sëmundje relativisht e zakonshme në mjekësinë profesionale dhe është për shkak të ekspozimit gjatë periudhave të gjata të burimeve të intensitetit të intensitetit të kohës mbi 85 dB.

Një "trauma akute akustike" është definuar si ngjarje që çon në një ekspozim të shkurtër ndaj valëve të zërit me një energji shumë të lartë, mbi 120 dB.

Valët e zërit janë valë mekanike, si ato të detit.

Për të bërë një krahasim ne mund të themi se një valë zanore me një intensitet prej 120 dB dhe më lart mund të krahasohet me një cunami, një valë të lartë dhe të dhunshme, e cila godet strukturat delikate të veshit.

Ndikimi i dhunshëm mund të dëmtojë pjesën mekanike që çon në thyerjen e membranës timpanike, por më shpesh ndodh dëmtimi i strukturave nervore ku lëngu i brendshëm i veshit (perilinfa dhe endolymph) gjeneron një valë të dhunshme që thith dhe dëmton receptorët auditor.

Për arsye anatomike, dhuna e valës perilofatike pothuajse ekskluzivisht godet në sektorin që përcjell frekuencat e 4 dhe 6 kHz, të cilat korrespondojnë me tingujt shumë akute.

Trauma akustike akute mund të lindë pas shpërthimeve, shpërthimit të fishekzjarreve dhe shpërthimeve në përgjithësi.

Pas traumës akustike në veshin e prekur menjëherë shfaqet një fishkëllimë e fortë e quajtur tringëllimë, e cila shoqërohet me një ndjenjë të ovulacionit të veshit dhe humbjes së dëgjimit. Në përgjithësi është e këshillueshme që të prisni të paktën disa orë para se të bëheni të alarmuar.

Në fakt, në qoftë se energjia akustike në lojë ishte e mjaftueshme për të dëmtuar veshin, por jo përherë, brenda pak orësh ju duhet të shihni rënien e bilbilit dhe rinisjen e dëgjimit.

Kjo tablo, e njohur mirë për fëmijët që shkojnë në disko dhe kthehen në shtëpi të shurdhër, por pasi të fjeturit zgjohen pa më shumë shqetësime, konfiguron të ashtuquajturën TTS, një akronim anglisht që nënkupton ndryshimin e përkohshëm të matjes, që është "modifikim i përkohshëm i pragut të dëgjimit ".

Në rastet kur kanë kaluar më shumë se 24 orë, simptomat nuk tregojnë ndonjë përmirësim, prandaj kontaktoni menjëherë me një specialist të ENT.

Ndoshta ky është një dëm më serioz, i quajtur PTS, që është Shift Permanent Prag.

Në këtë rast është e domosdoshme të filloni trajtimin mjekësor sa më shpejt që të jetë e mundur, ndonjëherë me barna në shtëpi.

Ndonjëherë dëmtimi i veshit është veçanërisht i rëndë dhe specialist i ENT vendos për hospitalizim të menjëhershëm me ekzekutimin e një terapie infuzion të drogës.

Vendos një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë të shënuara *