Operacioni i hundës pa përdorimin e tamponit

Operacioni i hundës dhe i sinusit paranasal ballafaqohet me problemin e gjakderdhjes që karakterizon këto struktura, veçanërisht në prani të gjendjes inflamatore kronike siç janë riniti alergjik, sinusiti kronik, polipet hundës.

Garza mjekësore dhe materialet më të mira të kohëve të fundit si Merocel përdoren për të zhdukur tërësisht dëmtimet e hundës së pacientit në fund të operacionit, por koha e qëndrimit të gjatë të tamponëve (deri 3-4 ditë pas operacionit) shkakton shqetësim për pacientin që përveç ndjenjës së pengimit të frymëmarrjes, ankohet në dhimbje në kokë dhe fytyrë si në rastet e një sinusi të fortë. Ky problem gjithmonë e përcakton ndërhyrjen në hundë si një nga më të pakëndshmet. Jo vetëm kaq, por gjakderdhja është një nga momenten që pacintët janë më të frikësuar. Edhe sot në shumicën e qendrave ku praktikohet kjo kirurgji, ky problem nuk është zgjidhur. Teknikat endoskopike, të cilat lejojnë kontrollin e drejtpërdrejtë të strukturave të operuara dhe zgjerimin e pamjes së fushës operative edhe pa ndihmën e një mikroskopi, tani janë pjesët thelbësor në shumë fusha kirurgjikale dhe gjithashtu në kirurgjinë e sinusit të hundës. Për më tepër, instrumentet që përdoren sot për koagulimin e indeve dhe enëve (radiofrekuencave, ultratingujt) janë jashtëzakonisht më pak agresive se ato më të vjetra: përdoren temperatura më të ulëta, karbonizimi shmanget, dhe përdoren sonda të veçanta të cilat shmangin ndryshimin sipërfaqësor të mukozës, por reduktojnë edemën dhe hipertrofin e indeve të thella.

Pa tampon

Në vitet e fundit, në më shumë se 700 raste të operacioneve mbi turbinatet, septoplastinë, sinusit kronik dhe polipozën e sinusit të hundës, vetëm ose të lidhur me njëri-tjetrin, më shumë se 95% e pacientëve nuk kishin nevojë për një tamponatë postoperative. Më pak se 1% (2/700) kishin probleme të gjakderdhjes pas operacionit që kërkonin shtresa në hundë. Në disa raste (rreth 4%) infuzioni, shpesh në një zgavër të hundës, u vendos në fund të operacionit për arsye të ndryshme: arsye sigurie për shkak të ashpërsisë së veçantë të sëmundjes, kushtet e përgjithshme të pacientit në rrezik, kushtet e veçanta anatomike, ekspozimi ndaj patologjive të rëndësishme vaskulare të hundës dhe sinuset paranasale. Në këto raste, një bllok i lehtë në Merocel® (një sfungjer i butë) është i mjaftueshëm për të shmangur gjakderdhjen, nuk pengon tërësisht hundën, nuk është shumë i bezdisshëm për pacientin dhe zakonisht hiqet pas 12-48 orësh pa dhimbje. Kontrollimi i strukturave sigurohet me fletë silastike që kanë për qëllim udhëzimin e fazës së parë të cicatrizimit të septumit të hundës ose të turbinatit të mesëm, nëse ato trajtohen.

Problemet e përdorimit të tamponit

  • pengim i plotë respirator
  • pengesë për rrjedhjen normale të
    sekrecioneve të hundës-sinusit
    (500 cc në ditë!!)
  • infeksione me dhimbje koke dhe dhimbje fytyre
  • derdhje e dhimbshme
  • stabilizimi i strukturave të operuara në një kohë të shkurtër

Vendos një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë të shënuara *